Activiteiten afdeling Doetinchem 2024


HET HELE JAAR | TUINCLUB DE HOFDAMES

Door de veranderde omstandigheden bij de verschillende tuinen, kunnen wij de tuinen niet meer ruim van tevoren reserveren en opnemen in het jaarboekje. De activiteiten komen ruim van tevoren in onze nieuwsbrief te staan. Elk lid van onze afdeling kan het hele jaar door deelnemen aan de activiteiten die wij organiseren!


DINSDAG 9 JANUARI  | AFDELINGSAVOND

De zaal is een half uurtje eerder open, vanaf 18.30 uur, zodat wij elkaar een gelukkig nieuwjaar kunnen wensen!

We beginnen 2024 vrolijk. Deze avond zal de toneelclub Maskerade uit Doetinchem het toneelstuk Het pareltje van de dokter voor ons opvoeren. Een chaotische dokter Vriezen die zijn assistente niet waardeert. Zij neemt op staande voet ontslag en de dokter moet op zoek naar een nieuwe assistent. Dit geeft de nodige hilariteit in de praktijk.


DINSDAG 6 FEBRUARI  | AFDELINGSAVOND

JAARVERGADERING

Na de jaarvergadering vertelt Marianne de Veer ons over het werk van Humanitas en het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Zij is jaren werkzaam geweest bij Humanitas.


Het klinkt misschien suf: een theepotten museum. Maar wat is het leuk! Het nieuwe museum in Aalten is een samenvoeging van meerdere kleine musea overal vandaan en bevat duizenden theepotten. Onwaarschijnlijk grappige en bijzondere Engelse theepotten, maar ook onze ‘eigen’ Holle Bolle Gijs en de Rode JeWeetWel Kater.


Rob van Eck is eerder bij ons geweest. Ook nu belooft het weer een interessante avond te worden. Hij gaat deze avond dieper in op het thema Vrouwen die de wereldgeschiedenis beïnvloed hebben. Denk daarbij aan de tijd waarin zij leefden, hun privéleven en hun prestaties.Een thema dat ons zeker zal aanspreken.


Met maximaal 10 personen van 14.30-16.30 uur een paasstukje maken in De Kelder, Kelderlaan 11, Doetinchem.


De Ringavond wordt dit jaar gehouden op maandagavond 25 maart in de Gouden Karper te Hummelo en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Helaas heeft Ernest Beuving wegens gezondheidsredenen moeten afzeggen en zal Sandra Vanreys zijn plaats innemen. Sandra heeft ruim 35 jaar ‘bühne-ervaring’ op binnen- en buitenlandse podia. Zij heeft een karakteristiek eigen stemgeluid. Van country zangeres groeide zij naar een allround zangeres. Meerdere tv- en radioprogramma’s bezorgen haar landelijke bekendheid. Ze bracht vijf Engelstalige country albums uit en in Duitsland stond ze in de Top-10 van de NDR Schlagerparade.
Het wordt een vrolijke muzikale avond met gezellige meezingers in het Nederlands, maar ook Duitse schlagers en Country muziek. Kortom een avond die je niet wilt missen.

De entree bedraagt € 10,00 incl. een kopje koffie/thee en een drankje. Bij de ingang contant betalen met gepast geld. De ingang van de zaal is aan de zijkant bij de parkeerplaats. Liever niet de hoofdingang gebruiken.


Een rondleiding in het bijna 100-jarige Theater Astoria in Winterswijk. Een monumentaal gebouw dat werd ontworpen als concert- en theaterzaal. De Art Deco en Art Nouveau kunstcollectie samen met de jaren twintig inrichting geven een mooie inkijk in de roaring twenties. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.


Wouter van Empelen komt vertellen over zijn 25-jarige ervaring als project coördinator bij Artsen zonder Grenzen. Hij heeft in veel oorlogs- en rampgebieden gewerkt en is ook wel bekend binnen AzG als de emergency-man. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.


Het Provinciaal Bestuur van Vrouwen van Nu Gelderland nodigt ons van harte uit om aanwezig te zijn op de jaarvergadering en provinciale ontmoetingsdag Gelderland op dinsdag 23 april 2024 in Congrescentrum Orpheus, Churchillplein 1, 7314 BZ in Apeldoorn. 


Tuin Grondig Geniethen, Hoge Enk 3, Lochem. Nitha Annink zegt zelf over haar tuin: “Ik ben dol op mijn tuin. Het overgrote deel van mijn tijd zit erin. Bezoek aan andere tuinen inspireert mij, dus ik hoop dat een bezoek aan mijn tuin u inspireert. Ik experimenteer en probeer van alles. Daardoor is genoeg te zien en te beleven. Soms pakt de natuur anders uit en is het de kunst om hierin weer de goede weg te vinden. De natuur laat zich beperkt sturen. Juist dat maakt dat het bezig zijn met en in de tuin blijft boeien.”

Kosten € 7,50 per persoon incl. koffie/thee. Vertrek: 13.30 uur bij de kerk Bilderdijkstraat 3.


Inge Polman, dietiste uit Westervoort, komt deze avond vertellen over algemeen gezonde voeding en gezond ouder worden. Met daarbij informatie over veranderende lichaamssamenstelling wanneer men ouder wordt, spiermassa, eiwitten, ongewenst gewicht en informatie over vitamines en mineralen.


Bezoek aan Museum Staal in Almen. Een regionaal museum over het land van dichter A.C.W. Staring (1767-1840): de Achterhoek. Naast de vaste thema’s zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.


Excursie naar het natuurgebied De Zumpe. Marcel Hendriks zal ons het een en ander vertellen en laten zien hoe bijzonder dit stukje natuur is. Kosten: € 2,50 per person. Daarna gaan we koffie/thee drinken bij Café Restaurant Het Onland. Vertrek: 13.15 uur bij de kerk Bilderdijkstraat 3.


In juni, juli en augustus zijn er géén afdelingsavonden. De andere activiteiten zoals van de tuinclub en de culturele commisie vinden wel plaats indien van toepassing.


Provinciale Tuinendag Winterswijk georganiseerd door de provincie. Op donderdag 13 juni zijn wij vanaf 9.15 uur welkom bij Berenschot’s Watermolen, Wooldseweg 74, 7008 AB Winterswijk (telefoon  06 1083 8531). Na koffie met gebak gaan we om 10.00 uur in twee groepen op stap. Elke groep bezoekt 1 tuin, daarna gaan we lunchen bij Berenschot’s Watermolen en bezoeken we ’s middags weer 1 tuin.

  • Eigen vervoer
  • Er kunnen ongeveer 80 dames mee.
  • De deelnamekosten zijn € 37,00 per persoon.
  • Het programma is om 15.45 uur ten einde.

Opgavevóór 15 april bij Joke de Vries, telefoon 06 4671 7470 of email jokedevrieslettink@gmail.com. Laat meteen even weten op je wilt rijden! Het bedrag graag overmaken op rekening van Vrouwen van Nu Doetinchem onder vermelding van Tuinenreis 2024. Zodra de betaling binnen is bij Thea sta je op de deelnemerslijst.


1-daagse Busreis georganiseerd door de provincie. Op dinsdag 2 juli gaan we naar 3 mooie tuinen in Gelderland en Utrecht. U krijgt een compleet verzorgde dag: 3x koffie/thee met iets lekkers erbij in de tuinen, een heerlijke lunch. Voor deze dag is een groepsreisverzekering afgesloten.

  • De deelnamekosten zijn € 72,00 per persoon.
  • De opstapplaatsen zijn: Ruurlo en Carpoolplaats De Kar Apeldoorn. Na de sluitingsdatum krijgt u nader bericht over vertrek- en aankomsttijden.

Opgave vóór 1 april bij Lucia Schutte, per email oevershorst2@kpnplanet.nl of per telefoon 0545-481392. Opgave per email wordt altijd bevestigd en daarna maakt u pas het geld over op het rekeningnummer van de Tuincommissie Gelderland Vrouwen van Nu.


Landgoed Huis Sevenaer in Zevenaar. Huis Sevenaer is een gemengd biologisch bedrijf met groenten, fruit, graan en vee. Het bedrijf laat landbouwproductie samengaan met hoge ecologische waarden. Het landgoed bestaat deels uit oud bos met grote bomen waar, door beperkt ingrijpen, een veelzijdige flora en fauna is ontstaan. Op het landgoed vind je een ecologisch evenwicht waarbij de voor landbouw schadelijke dieren in toom worden gehouden door hun natuurlijke vijanden. Kosten € 7,50 per person excl. consumptie en vervoer. Vertrek: 9.15 uur bij de kerk Bilderdijkstraat 3.


Berzoek aan de Tuin van Tonnie Woerts in de Veldhoek. Een exacte datum is nog niet bekend. De tuin is een echte liefhebberstuin, met een voortuin van 200 m2 en achtertuin van 500m2. Een rotstuin en zo’n 300 kuipplanten, waaronder exoten en niet alledaagse planten. Er staan 3 bloemenkassen, waarvan een met ongeveer 400 cactussen. Kosten zijn € 2,00 per person. Vertrek: 13.30 uur bij de kerk Bilderdijkstraat 3.


Een historische wandeling door het middeleeuwse centrum van ‘s-Heerenberg. Tijdens de wandeling onder leiding van een gids in historische kleding gaan we langs de monumenten en de mooiste plekken uit de rijke geschiedenis van ‘s-Heerenberg. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.


Klaas Wilting, voorheen werkzaam als Politiewoordvoerder in Amsterdam, vertelt deze avond over zijn roerige jaren in onze hoofdstad en de ontwikkeling naar deze tijd. Zijn verhaal wordt gelardeerd met prachtige filmbeelden uit die tijd. Na afloop is er gelegenheid voor het kopen van zijn boeken.


De Groeninfodag wordt georganiseerd door de provincie en is dit jaar op dinsdag 10 september in Neede. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.


We gaan een bezoek brengen aan het bekende museum More in Gorssel. Het is het grootste Nederlandse kunstmuseum voor modern realisme. Naast de eigen collectie is er ook een wisselende tentoonstelling te zien. Meer informatie volgt in de nieuwsbrief.


Landschappelijke tuin De Schoppe in Breedenbroek. De Schoppe bestond oorspronkelijk voornamelijk uit weide en akkerland. In de loop der jaren is er echter steeds weer een stuk land omgetoverd tot tuin. En nu we ruim 15 jaar verder zijn heeft de tuin zijn uiteindelijke indeling bereikt! De landschappelijke tuin is een mooie combinatie geworden van verschillende tuinen met elk zijn eigen sfeer. Kosten: €10,00 incl. koffie/thee en gebak. Vertrek: 13.15 uur bij de kerk Bilderdijkstraat 3.


Jan Huttinga is faunabeheerder geweest van Kroondomein Het Loo en geeft vanavond een lezing aan de hand van prachtig filmmateriaal over het grootste aaneengesloten landgoed in  Nederland met een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschaps-schoon.


De jaarlijkse vergadering van commissieleden en contactvrouwen met bestuur wordt gehouden op donderdag 10 oktober om 14.00 uur in de kleine zaal van zalencentrum De Kruisberg.


Vanavond is onze gast Mart de Kruif, oud commandant der Nederlandse strijdkrachten. Velen van jullie zullen hem kennen van de televisie, waar hij zijn visie vaak weergeeft over de oorlog in Oekraine. Het belooft zeker een boeiende avond te worden.


Met maximaal 10 personen van 14.30-16.30 uur een kerststukje maken in De Kelder, Kelderlaan 11, Doetinchem.


De kerstviering is ieder jaar weer een verrassing en wordt verzorgd door het bestuur. In samenspraak met de commissieleden en de contactvrouwen hebben wij gekozen voor een kerstlunch. Ook dit jaar zal er een bescheiden eigen bijdrage worden gevraagd.